Nelegálna výroba liehu

12.05.2012 Prešov

Dňa 10.5.2012 bol colníkmi SCÚ Prešov, vykonaný daňový dozor na základe podnetu Inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie u fyzickej osoby: JozefaS., trvale bytom Záhradné, u ktorej vzniklo dôvodné podozrenie, že má v držbe zariadenie na nepovolenú výrobu liehu a nelegálne vyrobený lieh.

Pán Jozef S. bol oboznámený s predmetom kontroly a súhlasil s kontrolou všetkých jeho nebytových priestorov. Pri kontrole bolo zistené, že v garáži sa nachádzajú v kartónovom obale cigarety značky JinLing s dĺžkou tabakového povrazca do 80 mm vrátane, neoznačené kontrolnou známkou v celkovom množstve 10 040 ks a v čiernom igelitovom vreci cigarety zn. Fest, taktiež neoznačené kontrolnou známkou v množstve 4 040 ks. Okrem cigariet bola v garáži nájdená aj číra tekutina so zápachom alkoholu v plastových PET fľašiach v množstve 12 ks o objeme 1,5 litra a 5 fliaš s objemom 2 litre.

Únik na spotrebnej dani bol u cigariet vyčíslený vo výške 1 257,06 € a u liehu vo výške 105,87 €.

Menovaný sa vyjadril, že spôsob nadobudnutia vyššie uvedeného tovaru nevie preukázať žiadnym dokladom, nakoľko cigarety aj lieh nakúpil od ukrajinských vodičov nákladnej prepravy na parkovisku pred obchodným domom pre vlastnú potrebu a aj pre rodinných príslušníkov.

Ďalšou kontrolou bolo v oplotenej záhrade za obytným domom pána Jozefa S. nájdené funkčné, podomácky vyrobené destilačné zariadenie, ktoré pozostávalo z vyhrievacieho zariadenia (parák) a chladiaceho zariadenia (cca 100 litrový sud, v ktorom sa nachádzala voda). Na základe týchto skutočností sa pán Jozef S. priznal k výrobe liehu pre svoju osobnú potrebu.

Nakoľko vzniklo dôvodné podozrenie z prečinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru podľa § 279 ods. 1 Trestného zákona v jednočinnom súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu podľa § 253 ods. 2 Trestného zákona, celý prípad prevzal vyšetrovateľ finančnej správy, ktorý vzniesol obvinenie a začal trestné stíhanie.

V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody do 3rokov. Všetky zabezpečené cigarety ako aj všetok lieh budú po ich prepadnutí v prospech štátuzlikvidované.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región